Megkezdte a kitermelést a harmadik kút a békési gázmezőn
2023.12.21.

2023. december 20-án termelésbe állt a harmadik kút a nyékpusztai földgázmezőn. A Corvinus projekt keretén belül jelenleg is folyamatos a földgáz és kondenzátum (könnyűolaj) kitermelése.

​A 2022-ben lefúrt és 2023 februárjában termelésbe állított első kútból, valamint a területen évekkel ezelőtt lemélyített, de csak ez év december elején termelésbe állított kútból eddig összesen mintegy 37 millió m3 földgáz és 42 ezer m3 kondenzátum került kitermelésre.

A hazai földgázkitermelés fokozása érdekében a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos és növekvő kiaknázására, azaz a napi termelési kapacitás növelésére kiemelt figyelmet fordítanak a Corvinus projektben résztvevő felek, így az MVM CEEnergy Zrt. is. A kitermelés fokozása érdekében a 2023 során lefúrt két kút termelésbe állításán hónapok óta dolgoztak a szakemberek. Ennek köszönhető, hogy az összes műszaki feltétel megléte mellett a 2023-ban lefúrt kút a mai napon megkezdte a kitermelést. A másik, ugyancsak ebben az évben lemélyített kút üzembehelyezése várhatóan 2024 januárjában történik majd meg.

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A kitermelés fokozása hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos energiaellátásához.