A rétegserkentési eljárás
2024.11.22.

A rétegserkentési műveletek során folyadék besajtolása történik, alkalmanként pár óra hosszan, kutanként 3-4 alkalommal. A repesztési műveletek során tiszta víz kerül besajtolásra, amibe homokot (ún. „kitámasztó anyagot”) és adalékanyagokat keverünk. A besajtolt folyadékot visszatermeljük, azt a következő műveletnél ismételten felhasználhatjuk. A felszínalatti vizek és a földtani közeg védelme ilyen módon is messzemenően biztosított. A besajtolt folyadék mennyisége és összetétele szigorúan a kiadott engedélyek szerint alakul.

 

A felhasználandó folyadék térfogata szakaszonként átlagosan kb. 650 m³, míg a kitámasztó anyag mennyisége kb. 100 tonna.

  

A hidraulikus serkentőfolyadék szerepét víz tölti be, aminek során a célrétegben víz alapú géles folyadék és szilárd kitámasztó anyag keveréke kerül elhelyezésre. A kitámasztó anyag osztályozott természetes homokot és mesterséges oxidásványokat (főleg Al2O3) tartalmaz, melyek teljes mértékben inert anyagok, környezetre (kőzet és víz) vonatkozóan zéró kibocsátással. A rétegrepesztés során adalékanyagok használunk. Ezek az adalékanyagok vízhez homokkal együtt bekeverve együttesen alkotják a repesztő folyadékot. Átlagosan a besajtolt folyadék 80-85%-a vízből, 15-20%-a homokból és max. 1,5% adalékanyagból áll.

 

A fluidum-tulajdonságokat úgy kell megtervezni, hogy az adott földtani közeg ismeretében optimális repedésrendszert lehessen létrehozni. Ennek érdekében az ipari szereplők folyamatosan vizsgálják az alkalmazandó adalékanyagok körét és a környezetterhelés minimalizálása érdekében folyamatosan finomítják a folyadékok összetételét. Az alkalmazott anyagok összetétele a REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals - a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet) és az ECHA (European Chemical Agency – Európai Vegyianyag Ügynökség, az említett rendeletek betartását elősegítő szervezet) szabályozása alapján nyilvános. A felhasználni kívánt összes adalékanyag MSDS biztonsági adatlapja rendelkezésünkre áll. Az adalékanyagok összetétele és szerepe az alábbiak szerint foglalható össze:

 

·        Gélképző: Szerves polimer, viszkozitásnövelő hatású. Fő összetevő: guar gumi. Élelmiszeriparban széleskörűn használatos.

·        Térhálósító: Polimer láncokat köt össze a jobb szilárdanyag hordozó képesség érdekében. Fő összetevő: nitrilo-trietanol. Lakossági tisztítóanyagokban is használatos.

·        Magas hőmérséklet stabilizátor: A gél hőtűrését növeli. Fő összetevő: nátrium-tioszulfát. Élelmiszeriparban is használatos (antioxidáns).

·        Anyagstabilizátor: A rétegben megtalálható agyag duzzadását és migrálását akadályozza. Fő összetevő: ammónium só, alkohol. Élelmiszeriparban is használatos.

·        Felületaktív anyag: Felületi feszültséget csökkenti, víznedvesíti a kőzetet segítve ezzel a szénhidrogének áramlását. Fő összetevő: polietilén-glikol-monohexil-éter. Tisztítószerekben is használatos.

·        Baktericid: Baktériumok elszaporodását gátolja a repesztő folyadékban. Fő összetevő: etiléndioxid dimetanol. Kenőanyagokban is használatos.

·        Géltörő: Oxidatív hatású, viszkozitás csökkentő adalék polimerláncok felbontása céljából. Fő összetevő: nátrium-bromát. Textiliparban is használatos.

·        Géltörő védőkapszulában: Késleltetett hatású géltörő, a kapszula feloldódása után válik aktívvá. Fő összetevő: nátrium-bromát. Textiliparban is használatos.

·        Nátronlúg: Folyadék pH szabályozásában vesz részt. Fő összetevő: nátrium-hidroxid. Élelmiszeriparban is használatos.

·        Gél stabilizátor: Magas hőmérsékletű gél stabilitását biztosítja. Fő összetevő: aminok. Élelmiszerek természetes alkotói