A rétegserkentési műveletek során folyadék besajtolása történik,
alkalmanként pár óra hosszan, kutanként 3-4 alkalommal. A repesztési műveletek
során tiszta víz kerül besajtolásra, amibe homokot (ún. „kitámasztó anyagot”)
és adalékanyagokat keverünk. A besajtolt folyadékot visszatermeljük, azt a
következő műveletnél ismételten felhasználhatjuk. A felszínalatti vizek és a
földtani közeg védelme ilyen módon is messzemenően biztosított. A besajtolt
folyadék mennyisége és összetétele szigorúan a kiadott engedélyek szerint
alakul.
A felhasználandó folyadék térfogata szakaszonként átlagosan kb.
650 m³, míg a kitámasztó anyag mennyisége kb. 100 tonna.
A hidraulikus
serkentőfolyadék szerepét víz tölti be, aminek során a célrétegben víz alapú
géles folyadék és szilárd kitámasztó anyag keveréke kerül elhelyezésre. A
kitámasztó anyag osztályozott természetes homokot és mesterséges oxidásványokat
(főleg Al2O3) tartalmaz, melyek teljes mértékben inert
anyagok, környezetre (kőzet és víz) vonatkozóan zéró kibocsátással. A
rétegrepesztés során adalékanyagok használunk. Ezek az adalékanyagok vízhez
homokkal együtt bekeverve együttesen alkotják a repesztő folyadékot. Átlagosan
a besajtolt folyadék 80-85%-a vízből, 15-20%-a homokból és max. 1,5%
adalékanyagból áll.
A fluidum-tulajdonságokat úgy kell megtervezni, hogy az adott
földtani közeg ismeretében optimális repedésrendszert lehessen létrehozni.
Ennek érdekében az ipari szereplők folyamatosan vizsgálják az alkalmazandó
adalékanyagok körét és a környezetterhelés minimalizálása érdekében
folyamatosan finomítják a folyadékok összetételét. Az alkalmazott anyagok
összetétele a REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction
of Chemicals - a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről,
engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet) és az ECHA (European
Chemical Agency – Európai Vegyianyag Ügynökség, az említett rendeletek
betartását elősegítő szervezet) szabályozása alapján nyilvános. A felhasználni
kívánt összes adalékanyag MSDS biztonsági adatlapja rendelkezésünkre áll. Az
adalékanyagok összetétele és szerepe az alábbiak szerint foglalható össze:
·
Gélképző: Szerves polimer,
viszkozitásnövelő hatású. Fő összetevő: guar gumi. Élelmiszeriparban
széleskörűn használatos.
·
Térhálósító: Polimer láncokat köt
össze a jobb szilárdanyag hordozó képesség érdekében. Fő összetevő:
nitrilo-trietanol. Lakossági tisztítóanyagokban is használatos.
·
Magas hőmérséklet stabilizátor: A gél
hőtűrését növeli. Fő összetevő: nátrium-tioszulfát. Élelmiszeriparban is
használatos (antioxidáns).
·
Anyagstabilizátor: A rétegben
megtalálható agyag duzzadását és migrálását akadályozza. Fő összetevő: ammónium
só, alkohol. Élelmiszeriparban is használatos.
·
Felületaktív anyag: Felületi
feszültséget csökkenti, víznedvesíti a kőzetet segítve ezzel a szénhidrogének
áramlását. Fő összetevő: polietilén-glikol-monohexil-éter. Tisztítószerekben is
használatos.
·
Baktericid: Baktériumok elszaporodását
gátolja a repesztő folyadékban. Fő összetevő: etiléndioxid dimetanol.
Kenőanyagokban is használatos.
·
Géltörő: Oxidatív hatású, viszkozitás
csökkentő adalék polimerláncok felbontása céljából. Fő összetevő:
nátrium-bromát. Textiliparban is használatos.
·
Géltörő védőkapszulában: Késleltetett
hatású géltörő, a kapszula feloldódása után válik aktívvá. Fő összetevő:
nátrium-bromát. Textiliparban is használatos.
·
Nátronlúg: Folyadék pH szabályozásában
vesz részt. Fő összetevő: nátrium-hidroxid. Élelmiszeriparban is használatos.
·
Gél stabilizátor: Magas hőmérsékletű
gél stabilitását biztosítja. Fő összetevő: aminok. Élelmiszerek természetes
alkotói